fredag, september 18, 2009

Vill ni provocera mig eller vad är det frågan om?

Jag blir galen. Inte nog med att jag måste betala min förbannade tv-licens, dessutom ska de med varje faktura håna mig lite extra genom att berätta för mig hur fantastisk den ”fria” televisionen är och hur tacksam jag borde vara över att jag också kan ta del av våra gemensamma ”fria” kanaler.
Tv-licensen behöver man dessutom ibland betala oavsett om man har en tv eller inte. Jag har provat men det räckte med att jag ägde en dvd som hade en mottagare för att jag skulle behöva betala enligt lagen. Så då får jag betala för att jag äger en teknisk pryl. Känns stabilt.

Men, varför? Varför ska någon bestämma vad jag borde se (och betala för, och vara tacksam för)?

Det här med att några gånger per år få den här fakturan (med medföljande tack-brev) resulterar därför varje gång i en del, för att beskriva det milt, frustration från min sida. Något som min kombo finner otroligt underhållande när jag, mycket diskret, ger uttryck för denna frustration. Eftersom fakturorna inte kommer allt för ofta så är dock situationen hållbar. (vilket är tur, risken för att Ingrids ilska skulle implodera är annars relativt stor)

Nu har de dock urartat och jag är utsatt för public service förföljelse.
Öppnar min inkorg och vad ser jag? Public services FUCKING JÄVLA NYHETSBREV!!!
Det är så nödvändigt att förklara för mig varför jag ska vara glad och tacksam att man skickar det både i pappersform OCH på e-post.
Så, nu betalar jag först för den ”fria televisionen” och utöver det också en massa grafiker, layoutare, webbisar, och säkert också massa pressavdelningar som ska förklara för mig varför jag borde vara så hysteriskt tacksam. (Samt såklart för pejlare, informatörer i Kiruna and so on.)

Jag ska vara tacksam, trots att jag inte kan välja bort.

Saxat ur nyhetsbrevet.

”Varför tackar vi?
Du som betalar tv-avgift gör någonting viktigt, även om du bara följer lagen. Genom att du själv bidrar till finansieringen av våra gemensamma kanaler, blir du samtidigt en garant för ett demokratiskt system. Du gör det möjligt att sända både breda och nischade program och låta såväl mäktiga som svaga röster komma till tals. Att kunna titta på tv-program och lyssna på radio som är oberoende av politiska eller kommersiella intressen är långt ifrån en självklarhet. På många ställen i världen finns inte oberoende media över huvud taget. Där har medborgarna inget annat val än att ta del av den bild som staten vill visa. Därför är alla som betalar tv-avgiften hjältar i våra ögon. Även fast det egentligen bara är en hushållsräkning det handlar om.”


”Du som betalar tv-avgift gör någonting viktigt, även om du bara följer lagen.”
Ja men tack så mycket för att ni är glada att jag följer lagen!

De borde förtydliga och istället skriva:
-Tack för att du betalar till något som inte är frivilligt, se det från den ljusa sidan, det resulterar i alla fall i att alla som vill kan se kvalitetsprogram som Andra avenyn helt utan reklam! Grattis!


Sammanfattning: Min inställning till public service är inte i några ordalag särskilt positiv.

3 kommentarer:

Andreas sa...

Slimma SVT till nyhetssändningar och, samhällsinformation och dokumentärer, ge upp drömmen om att kunna sända nästan hela dygnet runt och låt förihelvete 4:an sända true blood.

Typ.

Ingrid sa...

Åh, du tänker så rätt! Bifall!

Louise sa...

Haha! Vilken soppa det är med Radiotjänst. Föreslår att du avanmäler ditt TV-innehav här: http://informationsfrihet.nu/avanmal_tv-innehav.shtml