onsdag, december 09, 2009

Sex for everyone!

Läser hos Karl att sexarbetarna under klimattoppmötet kommer att erbjuda deltagarna gratis sex som en protest mot att man från kommunens sida försökt uppmana mötesdeltagarna att inte köpa sex, trots att det är en laglig verksamhet. Återigen vill man, med moralglasögonen på, sätta stopp för dessa personers sätt/rätt att försörja sig. Sexarbejdernes intresseorganisation står bakom aktionen.

Vi hade i torsdags en Liberal torsdag* på temat ”Sexköpslagen - ja nej, kanske?” där Hanna Wagenius och Marie Wickberg debatterade för och emot. Videokvalitén är rätt sunkig, lovar att det bli bättre till nästa gång, här finns debatten upplagd för de som inte var på plats.

Debatten om sexköpslagen leder nästan alltid in på feminism/anti-feminism, personligen tycker jag att det är mer rätt att alla har rätt till sin egen kropp än att staten ska bestämma att vi eventuellt kan bli offer och därför lagstiftar bort vårt självbestämmande. Men åsikterna går isär...

Är du intresserad av att utvecklas på området jämställdhet/feminism? Den 27:e februari arrangerar jag, Elisabeth Svensson och Maria Leander "En utmanade kurs i jämställdhet". Kursen riktar sig till cuf:are och har ett begränsat antal platser. Talar gör bland annat Petra Östergren och Anita Lignell du Rietz. Läs mer på cuf.se

*Stockholms CUF arrangerar varje udda torsdag, mellan 18-20 på Stora Nygatan 4, Liberala torsdagar. Det är en mötesplats och ett debattforum som ger dig en chans att utveckla och fördjupa ditt politiska engagemang. Varje kväll har ett nytt tema och en ny talare. Alla är välkomna, medlemmar, vänner, bekanta och nyfikna!

3 kommentarer:

Ann Ekman sa...

Hej Ingrid!

Roligt att du/ni håller liv i debatten när det gäller "feminism" och sexköpslagen. OCh framförallt att ni kämpar för allas rätt att bestämma över sina kroppar! Det är några saker jag ständigt grubblar över när det gäller de här frågorna, och jag tycks aldrig komma fram till något bra. Kanske har ni i CUF en lösning på lager?;
Jag tycker att det är helt rätt att två vuxna som har en överenskommelse där ingen skadar någon annan eller utnyttjar en annans underläge skall kunna göra som de själva vill. Frågan är om det finns någon tillförlitlig statistik över hur många av dem som "är i sexbranschen" som är det av SANN fri vilja. OSANN fri vilja tycker jag är om man har väldigt dålig självkänsla och/eller har varit med om övergrepp, alternativt av ekonomiska skäl inte ser någon annan utväg, vilket händer, framförallt i fattiga länder. Människor från sådana länder prostituerar sig i Sverige. Hursomhelst, om dessa, mer ofrivilliga prostituerade är i tydlig minoritet och de som faktiskt gärna vill försörja sig på att sälja sex är i stor majoritet. Då borde det vara vettigt att diskutera legalisering. Förutsatt att vi kan hitta något sätt att skydda människor som egentligen inte vill eller som rentutav tvingats till det under hot. Vad jag undrar är, vet vi hur fördelningen ser ut? För vi kan ju inte gärna legalisera för att möjliggöra för ett fåtal att sälja sina kroppar frivilligt på bekostnad av en eventuell majoritet som inte vill. OM det nu skulle vara så. OCh jag undrar också; om en legalisering skulle komma till stånd, egentligen oavsett det, har ni i CUF talat om hur man kan hjälpa dem som finns inom den mörkare delen av industrin. Den där egentligen ingen vill vara? Vad, i så fall, kan man göra?
En annan fråga på tal om "sex for everyone", det vore ju ännu roligare om ni ville driva en kampanj som kan leda till att unga tjejer som gillar sex och att ha många olika partners, precis som många killar, kan ha det så utan att stigmatieras! Dvs kallas hora osv. Det hade ju varit nåt!!!!!
Lycka till med arbetet!

Robert sa...

Du är en klok tjej! Sexköp måste avkriminaliseras. Sexköpslagen har inget att göra i ett fritt och öppet samhälle. Synd bara att Centern fortfarande huserar radikalfeminister... Deras enda argument är en gammal mossig moralism. Och moralllagar har inget i lagboken att göra.

Ingrid sa...

@Ann Roligt att läsa din kommentar, kul att du också resonerar kring dessa frågor! Det är en komplex fråga och jag kan inte säga att jag har det ultimata svaret på jämställdhetsproblematiken. Jag är däremot övertygad om att ett förbjud om att själv få bestämma över sin kropp inte kommer ta oss närmare lösningen utan snarare omyndigförklarar kvinnor. (jag säger kvinnor därför att de flesta sexarbetare är kvinnor) Det finns vad jag vet inte någon statistik i Sverige eftersom det ju här är en olaglig verksamhet, man kan därför inte hålla koll på om någon far illa eftersom många inte vågar polisanmäla om man blivit utsatt för våld och dylikt. I Amsterdam är några partier för att prostitution ska vara lagligt av den enkla anledningen att man tycker att det är bättre att en verksamhet är relativt offentlig med redovisning, kontroll och allt det medför än att det sker i det dolda där arbetarna får betydligt sämre förutsättningar att tex hävda sin rätt. De inser att det är en tjänst som kommer erbjudas oavsett hur mycket man än lagstiftar emot (världens äldsta yrke), I dessa länder kan sexarbetarna också organisera sig och tar tillvara på sina intressen. Detta med ofri vilja är givetvis svårt men oavsett om prostitution är lagligt eller ej så kommer trafficking att fortsätta vara olagligt. I övrigt måste människor få göra egna val, det är många som inte älskar sitt jobb men ska alla på arbetsplatsen straffas för det? Tycker i övrigt att inställningen om att så fort en tjej vill äga sin sexualitet och säg tex dansar lättklätt på en strippkrog så "har hon haft en dålig barndom" men går man på gayklubb så tycker grabbarna på scen att de är kungar, och det tycker alla andra också. Varför blir tjejen ett offer och killen kung?
Haha, ja det vore kanske inte så dumt, det moraliseras alldeles för mycket kring sex!
Dessa frågor kommer det förhoppningsvis att pratas jättemycket om på vår kurs, anmäl dig om du tycker att det vore intressant att vara med!
@Robert Tack! Jag vet om jag tycker att vi har så många radikalfeminister men det finns många feminister som jag tycker jobbar för jämställdhet på fel sätt. Tex genom att ta ifrån kvinnan rätten över sin egen kropp… (eftersom hon inte själv kan ta hand om sig och bestämma själv?)