torsdag, februari 04, 2010

Det här med att moral och viljan att göra rätt verkar ha åkt ut med badvattnet.

Det är ju så att man blir mörkrädd, men, följetongen fortsätter.

Magnus Andersson anmälde Västerbottens Folkblad och Arbetarbladet till pressombudsmannen eftersom de istället för att be Magnus om ett citat helt enkelt valde att "hitte på något" själva:

”De som fyllt 40 eller 50 borde själva begripa att de gjort sitt och bereda plats åt någon yngre. Varför inser de inte att de gjort sitt? Anderssons fråga blir hängande, obesvarad."

En riktig journalist vet såklart att för att det här med journalistik faktiskt ska vara journalistik så är ju det här med sanning ganska viktigt.

När Magnus anmälde till pressombudsmannen så tror man ju att de kanske har vett nog att gå ut och be om ursäkt. Men icke. Istället försvarar Arbetarbladets ansvarige utgivare Sven Johansson det faktum att man hittat på ett citat:

"Reaktionen från CUF får väl ses som ett tecken på att valrörelsen har börjat. Vår ledarsida har inte gjort något annat än en tolkning kring att Magnus Andersson drivit kravet att LAS ska skrotas, säger han."

Förlåt, men händer det här? Hur i (valfritt svärord) kan en ansvarig utgivare försvara påhittade citat? Det ju ett skämt! De försvarar på allvar det faktum att de fritt tolkat åsikter och sedan figurerat citat.
Och det ska kallas journalistik och vara en tidning?

Västerbottens Folkblad gör bättre ifrån sig och publicerade på ledarplats en ursäkt:

"Anledningen till Klings upprördhet var ledarens sista meningar kring Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Magnus Andersson. Jag skrev att Andersson skulle applådera Posten i Umeås agerande samt att Andersson skulle ha uttryckt att de som fyllt 40 eller 50 själva borde begripa att de gjort sitt och bereda plats åt någon yngre. Andersson har enligt egen utsaga aldrig uttryckt detta och inte heller kommenterat Posten i Umeås agerande. Jag ber naturligtvis Magnus Andersson om ursäkt för att felaktigt ha lagt ord i hans mun. Jag fick uppgifterna från en före detta kollega, jag slarvade och gjorde inte den källgranskning jag borde ha gjort"

Inga kommentarer: