fredag, december 11, 2009

För att färgen rosa är ond eller?

I Storbritannien har man kommit på den fantastiskt (o)smarta idén att bojkotta rosa leksaker med kampanjen ”Pink stinks”

Varför är det typiskt tjejiga grejer som ska bojkottas? Det är sådant här som gör mig så förbannad i jämställdhetsfrågor, när man stjälper mer än hjälper. De personer som kommit på den här puckade idén måste ha sjunkit så långt ner i jämställdhetsträsket att de bara har lera i huvudet. Problemet är inte att tjejer gillar prinsessor, det är att om killar också gillar prinsessor så ses det som lite konstigt. Är det däremot så att en tjej har en faiblesse för superhjältar så är det helt plötsligt lite coolt. Varför? Därför att vi värderar typiskt killiga saker, i förlängningen: egenskaper, högre än tjejiga.

Det är en genomgående trend, googlade för att förstärka min tes FOKUS 100 mäktigaste och där skriver man till och med i ingressen;
”Det är ingen slump att Fredrik Reinfeldt är man eller att
bara en tredjedel av personerna på årets makthavarrankning är kvinnor. Den politiska kulturen bygger på egenskaper vi kallar manliga.”

Vilka är därför de mäktigaste kvinnorna? Just det, de som är som en typisk man.

Problematiken ligger med andra ord inte i att vissa tjejer gillar rosa, det är att vi nedvärderar det som färgen står för.
Propagera hellre för att köpa prinsessor till pojkar än att förbjuda färgen rosa!
Så länge en kille måste vara macho för att accepteras så måste tjejer antingen bli lika macho eller fortsätta vara ”undergivna”.

Vi kommer aldrig bli jämställda förens man ser olika egenskaper som lika goda tillgångar, oavsett om de är typiskt manliga eller kvinnliga.


Det är den idiotiska kampanjen som borde bjokottas, inte färgen rosa.

4 kommentarer:

Karl Hellberg sa...

Vad bra att du tar upp det här Ingrid!
Min yngsta son gillar att låna mammas smink och han älskar Barbie och rosa prinsessklänningar. Självklart får han leka med vad han vill och om han gillar rosa så är det helt ok. vafan jag gillar också rosa!

Det som är så surt är att han nu, han är fyra, börjat bli så gammal att hans kompisar påpekar att han leker med "tjejsaker" vilket gör att han inte längre vill ha rosa. Det mest irriterande i det är att det ju inte är hans kompisar som helt plötsligt bara kommit på att rosa är fel för killar, det kommer så klart från föräldrarna och från diverse intryck ur samhället.

Min kära bror som jag inte alltid drar jämt med politiskt frågade mig dessutom om vi försökte göra honom gay då vi lät honom leka med dockor... Till saken hör att bror min arbetar i en väldigt machoinfluerad bransch som påverkat honom då han inte alltid varit så här.

Låt folk och barn vara sig själva, ha på sig vad fan de vill, och låt barnen leka med vad de vill!!! Allt annat är helt åt helvete galet...

Magnus Persson sa...

Håller med. Intressant nog har rosa skjorta kunnat förknippas med riktiga powersuits för något år sedan (företagsledare, liksom vänsterfolk, tenderar ju att alla vilja vara lite annorlunda, fast på precis samma sätt). Så rosa, men i andra sammanhang än barn och prinsessor, förknippas inte nödvändigtvis med ett visst kön på samma sätt. Samtidigt kan man konstatera att kvinnor i affärslivet ganska sällan bär rosa. Antagligen för att det ger associationer de vill undvika (dvs de vill betraktas mer som "en av grabbarna")?

Likadant kan jag konstatera att det inte är så många här på KTH som klär sig i rosa. Oavsett om de är killar eller tjejer. Generellt är det någon variation på jeans och t-shirt som verkar gälla, men det kan nog vara influerat av samma orsak. Eller så är jag fördomsfull mot teknologer i allmänhet och tror att det är många av dem som inte är så modeintresserade...

Andreas Kent Eriksson sa...

Jag måste kritisera tanken att typiska "manliga" repektive "kvinnliga" egenskaper skulle vara likvärda.

Vissa typer av beteenden lämpar sig bättre än andra för olika verksamheter och positioner i samhället. I fallet när det gäller makt så är flera av de egenskaper som ansets typiskt "manliga" också väldigt fördelaktiga.

Färgen i sin tur är inte relevant i annat än att den associeras till ett set av egenskaper som anses (till viss del fördomsfullt) höra ihop med en könsroll.

Personligen är jag av uppfattningen att den manliga könsrollen fått flera fördelar emedan den kvinnliga fått vissa nackdelar och även om jag tror att könsrollerna bör slås ihop och större utrymme ges åt individuell utveckling så anser jag också att det till större del är "manliga" egenskaper som bör uppmuntras, oavsett kön.

Ingrid Gustafsson sa...

Ingrid, Karl och Magnus, ni har så rätt. Håller så fullkomligt med er! Ni har redan skrivit det som jag skulle ha gjort, så istället för att jag upprepar det, så säger jag bara det att ni har så rätt...