fredag, mars 26, 2010

Se hit! Vill du göra något på riktigt för miljön?

Inte en symbolhandling för att dämpa din miljöångest utan faktiskt göra skillnad?
Sluta då upp med att bara släcka en lampa och försök att se längre än näsan räcker.

Newsflash:
Sverige är ett litet land och vi är hyfsat duktiga på det här med miljö. Vi släpper inte ut jättemycket och vår miljöpåverkan är ganska minimal.
Att därför välja att inte ta bilen till jobbet är en hedervärd handling, men framförallt en symbolhandling. Visst, har du en stadsjeep så blir effekten större men många av oss har redan investerat i en biogasbil eller köpt en liten pyttebil som släpper ut mycket lite.

Missförstå mig rätt nu, det är jättebra att vi är miljövänliga men det räcker inte! Vår påverkan är redan liten och därför måste vi satsa på att istället dela med oss av vår teknik och vår kunskap för att göra skillnad på platser där miljöpåverkan är större.

Klimatet mår inte särskilt mycket bättre för att vi självspäkar lite i Sverige, och att dämpa sitt miljösamvete med att släcka en lampa på earth hour är inte lösningen på världens klimathot.
Jag är trött på att det miljömanifisteras till höger och vänster och att det blir så mycket snack men lite verkstad. Satsa istället på miljöteknik och sluta förbjud. Jobba med politiska incitament som gör det lönsamt att vara miljövän. På så vis kan göra skillnad, på riktigt!

Några som inte snackar utan gör är Gustav Andersson och Per Ankersjö. Istället för att bara prata om att släcka lampor så köper de koldioxid i sådan mängd att det motsvarar ett nedsläckt Linköping i en timme.

Effekt framför samvetsdämpande!

Funderar själv på att följa Johan Norbergs lysande (haha!) idé om att istället tända alla lampor hemma. Blir som en mainfestation för miljöteknik och ljuset! Kanske lika verkningslöst det, men då arbetar vi åtsminstonde åt rätt håll!

(och ja, jag tycker inte att utsläppsrättigheterna ännu har kommit dit de ska, det finns för många. Och när tillgången är större än efterfrågan blir det ju som bekant billigare... Ännu något att förändra!)

Inga kommentarer: