torsdag, mars 04, 2010

RUT, RUT, massor med RUT!

Jag vet att jag verkligen tjatar om det här med RUT-avdrag nu men jag förstår verkligen inte varför oppositionen är emot. Eller jo, jag förstår varför Ohly är emot. För att han är emot allt. (förutom om att ta mina pengar...)
Men det verkar som att Mona Sahlin kompromissar bort sin övertygelse bara för att kunna vara just emot.

Metro försökte imorse upplysa mig om att ”de rika köper mest städhjälp”. Tre staplar presenterades och slutsatsen var att höginkomsttagare, i relation till andel av befolkningen, konsumerade mer HUS-avdrag per person än övriga.

Ok, newsflash. Det är inte direkt rymdfysik att räkna ut att om man tjänar mycket pengar så kan man konsumera mer.


Här börjar dock det intressanta...
Det som är mest intressant i metros undersökningen är ju dock att de just raserat allt det som man sagt om avdraget, att det bara skulle vara rika som nyttjar det. Istället visar det ju på att ALLA inkomstgrupper nyttjar avdragen. I sina staplar konstaterar de nämligen att inkomstgruppen med årsinkomst 200 000-500 000, som representerar 39 procent av Sveriges befolkning, står för 46,6 procent av nyttjat avdrag. Och, det kommer mera... personer med årsinkomst på 200 000 kr eller lägre står för 24,2 procent av nyttjat avdrag!
Det är med andra ord ingen lyxkonsumtion utan något som många fler tjänat på. Med avdraget har nu personer i alla inkomstgrupper fått möjlighet att ha någon till sin hushållsnära tjänst!

Argumentet: "de rika utnyttjar de fattiga" faller ännu en gång plattare än en överkörd pannkaka.

Släng för övrigt ordet ”pig-avdrag” i väggen. Jag är ingen piga om jag städar hemma, och betalar jag någon för att städa hemma hos mig är denne någon inte heller någon piga. Det är oschysst retorik att degradera en hel yrkesgrupp med ett sådant begrepp bara för egen politisk vinning.

För övrigt, Johan Norbergs krönika imorse (också i metro).
Är du inte redan RUT-frälst? Läs och kom till insikt!

1 kommentar:

Andreas sa...

En bättre bloggare än oss vanliga dödliga tar upp en del ganska vettiga motargument mot avdragen: http://blogg.tianmi.info/2010/03/04/sanna-raymans-livspussel/

Läsvärt.