lördag, september 09, 2006

Speech (Därför tycker jag att DU också ska rösta!)

Valspecial
1921 infördes demokratin i Sverige och den 17:e september i år är det val. Valdagen är den enda dagen då alla svenska medborgare har precis lika mycket inflytande som någon annan, din röst väger lika tungt som statsministerns, din chefs, kungens, bästa kompisens, grannens osv osv... Ändå väljer många att låta bli att ta sitt ansvar och ligger på soffan när det är dags att göra sin röst hörd. Man låter bli att rösta på grund av olika orsaker, kanske för att man helt enkelt ”inte orkar”. Detta trots att människor i andra länder dör för en chans att påverka.
Sverige är ingen demokrati längre utifall ingen utnyttjar sin rätt att rösta, dessutom så blir röstresultatet grymt missvisande utifall det bara är en liten del som deltar. Detta leder i sin tur till att regering och riksdag inte återspeglar folkets egentliga åsikter.
Det var som sagt bara 85 år sen demokratin infördes i Sverige, inte alls länge sen, många av era far- och morföräldrar föddes in i ett odemokratiskt samhälle. Nu idag har alla rätten att rösta, men många tar den inte, det är SJUKT.
Det är i en demokrati individens ansvar att rösta - det är ditt ansvar att rösta!

”i en demokrati får folket det styre de förtjänar”
Aristoteles

8 dagar kvar till maktskifte!

Inga kommentarer: