tisdag, januari 19, 2010

Aja baja Falkvinge!

Ibland blir det inte helt rätt kanske man kan säga. Läser på SvD om att Piratpartiets medlemsomröstning inte verkar ha gått helt rätt till. Den som byggde omröstningssystemet är ingen mindre än partiledaren Rick Falkvinge själv. Denne har sedan haft möjlighet att moderera och kontrollera resultatet innan medlemsomröstningens slut. Att en av kandidaterna har möjlighet att kontrollera resultatet är i sig olämpligt. Det finns dessutom spekulationer om att så faktiskt skett och att Falkvinge sedan kontaktat några av kandidaterna rörande deras placering.
Jag lägger ingen värdering kring riktigheten i det påståendet för att det är i sig inte det som är mest relevant. Det är att han, och en annan kandidat, haft möjlighet att avlyssna, förlåt, kontrollera resultatet innan det blivit offentligt för övriga kandidater.

Gissar att det hela beror på en kunskapsmiss men det är ändå ganska ironiskt att ett parti vars hela grundvalar bygger på integritet begår gör en sådan miss internt.

Ska man inte leva som man lär?

6 kommentarer:

Henrik Holst sa...

Att kunna kontrollera resultatet, dvs kunna se hur många röster som de olika kandidaterna fått kan jag inte se som integritetskränkande öht. Hade det funnits möjlighet att se vem som röstat på vad däremot så hade vi haft en annan situation, men det går inte då systemet är helt anonymiserat.

Och litar man inte på det så går koden att ladda ner så att vem som helst kan kontrollera att det fungerar som det påstås.

Jämför med andra partier som lämnar färdiga listor som det inte ens går att rösta på!

Beelzebjörn sa...

Henrik:
Att kunna se ställningen mellan toppkandidaterna, under pågående val, och att ENSAM ha tillgång till den informationen, ger tillsammans med en maktposition inom partiet möjlighet att påverka utgången, genom att t ex lyfta vissa kandidater.

Rick själv medgav ju förresten att han tycker att det inte sköttes på ett bra sätt. Sensationellt egentligen - en politiker som medger att han gjort fel.

Väntar i spänning på att Maud ska göra detsamma ang FRA ^^

Ingrid sa...

Kan bara instämma i Beelzebjörns kommentar, på alla (3) punkter...

Beelzebjörn sa...

Word, Ingrid ;)

Henrik Holst sa...

Beelzenjörn: visst jag håller med dig i sak, men integritetskränkande?

Beelzebjörn sa...

@Henrik:
'Integritetskränkande' som i att valprocessen varit integritetskränkande mot mot enskilda personer? Nej, det tycker inte jag, iaf, och har inte hört någon som påstått det, vad jag minns. Rösterna är såvitt jag förstår helt anonyma (jag kan ju inte knacka kod, men jag litar på uppgifterna).

Det som diskuterats i sammanhanget är valprocessens integritet.