tisdag, januari 05, 2010

Men flytta till landet då.

Det är lätt att tycka när man inte själv drabbas. De flesta som jag hört debattera mot vargjakten är i första hand de som aldrig kommit i närheten av en varg (nej, på zoo eller skansen räknas inte). Man hör romantiska historier om detta fantastiska djur och tycker att det är hemskt att de ska skjutas. Det man inte verkat inse är att det största hotet mot vargen inte är vargjakten utan inavel och såklart SGT (skjut, gräv, tig, aka tjuvjakt).

Jag är definitivt ingen expert på vargområdet. Tycker däremot att det är konstigt att det inte ses som något otroligt positivt att man faktiskt lyssnat på de som bor i områdena där det finns varg när man tog beslutet om licensjakt. Jag gillar köksbordsdemokrati och tycker det är självklart att man måste lyssna på dem som beskriver ett problem istället för att vara populistiskt och bara gå efter storstadsopinionen, när det faktiskt för oss som bor i storstäder kvittar hur många vargar det finns.

Sanna Rayman har skrivit en, som alltid, fenomenal ledare på ämnet. (där hon även tar upp det faktum att de som inte vill bo i en storstad inte borde bo i en storstad och vice versa)

"Samtidigt bråkar politikerna för fullt i Stockholms stadshus om skyskrapornas vara eller icke vara. Och när vi är klara med det grälet kanske vi tar ett varv om biltrafik eller bullernivåer.

Ibland undrar jag om vi inte bara borde byta plats. Ni stadsbor som älskar vargar, hatar bilar och längtar efter tysta vidder, vad sägs om att bygga bo där önskemålen uppfylls – på landet? Och ni glesbygdsbor som kräver åtgärder för att slippa alltifrån myggor till vargar i närmiljön. Har ni övervägt tätorten?"


Läs även Magnus Andersson på newsmill, Johan Kling på politikerbloggen, Per Ankersjö, Jonas Pettersson

10 kommentarer:

Karl Hellberg sa...

Nja Ingrid, kan aldrig tycka att jakt på varg är ok under dessa förhållanden. Vill påpeka att det inte är de sjuka/inavlade djuren som skjutits utan licensjakten på varg har skett urskillningslöst. Dessutom så strider jakten mot EU:s naturvårdslagstiftning, vilket Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden påpekat.

Gurra G sa...

Jag vet heller inget om varg och jakt. Vet inte vad som är bäst. Alla experter säger ju olika. Men däremot är jag kritisk mot hur det gått till. Överskjutning av testosteronstinna hyperladdade jägare som fått blodtörst. Det borde inte få ske. Varför inte låta proffsjägare skjuta av de sjuka djuren som Carlgren pratar om. Nu skjuter man ju hej vilt på den första man ser. Dessutom är jag kritisk mot jägarna. De verkar ju vara totalt värdelösa eftersom de missar varannat skott. Pinsamt!! Nä, låt proffsjägare skjuta de sjuka djuren och låt amatörerna som nu fått husera fritt i skogarna stanna hemma.

Anonym sa...

Ska vi låta "lokalbefolkningen" bestämma så kan vi ju fråga vargarna hur dom vill ha det för det är dom som bor i skogen.

Nä tycker denna jakt är så jäkla sjuk och egoistiskt så det finns inte.. "åh nej min hund råkade gå in i ett vargrevir och blev dödad, dumma naturen!".

Nä tror jag ska vara lika egotrippad själv och börja utöva "skyddsjakt" på alla jävla tamhundar som stör mig.

/Bor på landet men är ingen inavlad jägare

Anonym sa...

Karl; WWF's och SNF's kommentarer är inte vetenskapligt förankrade - något som du borde kunna ta reda på med lätthet (om du ansträngde dig).
Vi börjar med något så lätt att SNF inte ens vet om hur många länder det finns i Europa.
Det har aldrig slagit dig att dessa två organisationer kanske har ett egentintesse i att kritisera? Det kan ju kortsigtigt gynna medlemsantalet - och därmed antalet inbetalningar av medlemsavgift. Pengar, med andra ord.

Gurra G - vilken härligt låg ton ditt inlägg har. Du erkänner att du inget vet, men en åsikt baserad på vad som publicerats i kvällspressen, det kan du bilda dig. Jag antar att det var en snabb process utan mycket eftertanke. Tragiskt.

"Anonym" - ....suck.

Tack för ordet.

Gurra G sa...

Hej anonym! Jag förstår inte vad som är så lågt i mitt inlägg. Att missa nästan varannat skott tycker jag är dåligt och pinsamt av jägarna. Det står jag för till hundra procent.

Návdi sa...

Ingrid, Du hänvisar till en kunskapslös och pladdrig ledare i SvD.
Att tro att alla glesbygdsbor vill skjuta vargar och att alla stadsbor älskar vargar har ingenting med verkligheten att göra. Det är den varghatande jägarlobbyn och den lagbrytande och ansvarslösa regeringen som vill skjuta vargar. Ska de få bestämma över hur naturen ska se ut i glesbygden. Nej tack !
Jag bor mitt ute i skogen och räds varken björn eller varg. Däremot är jag rädd för skjutglada jägare !

Tobias Gillberg sa...

Här skulle man ju kunna börja ifrågasätta all annan jakt som förekommer. Är det rätt att skjuta älgar? Björnar? Ja det tycker jag. Men varför? Inte är djuren fridlysta, och visst skjuter vi flera friska älgar, medans många sjuka går med livet i behåll. Ska vi införa proffsjakt på älgar också? Nej, det är lätt att läsa Aftonbladet och tycka synd om vargarna, dessutom är antalet vargar så få. Jo förvisso är det korrekt, men om större delen av de över 200 vargarna lever i Värmland, Dalarna och Gävleborg så är läget helt annorlunda mot om dessa skulle varit spridda över hela landet. Varför skjuter man då? Ja, inte är jag någon rovdjursexpert men är det rätt att skjuta Björn, Älg och andra djur så bör det ju rimligtvis vara tillåtet att skjuta varg. Ingrid, du har helt rätt.

Návdi sa...

Tobias !
Du har missat en viktig variabel i din "jaktlogik". Vargen är utrotningshotad. Det är inte älgar och björnar. Nej, Ingrid har inte "rätt". Jag undrar vid vilka köksbord hon har suttit ?
Det enda som är "fenomenalt" med Sanna Raymans ledare är att den är uppseendeväckande kunskapslös och pladdrig. Lär er något om djur, natur och vargar i stället för att lyssna på pladder från jägarnas köksbord. Det är inte demokrati. Det är motsatsen.

Ingrid sa...

@Gurra G, proffsjägare är inte bättre än "vanliga" jägare i den här jakten efterom vargen är ett helt nytt djur som jagas. Alla jägare måste med andra ord lära sig djurets rörelsemönster innan det blir fullträff vid varje skott. Inte ens då klarar den met rutinerade jägare av att träffa varje gång. Verkligheten är ingen actionfilm där man träffar mitt i prick varje gång oavsett om det blåser eller målet rör sig. Jag har hört många berätta om vad vargen ställt till med där de bor. Det är inte konstigt att hemmansägare vill skydda sitt bokap och jag förstår att det inte är roligt att hitta sina djur döda i inhägnaderna. Det är inte "jaktlobbyn", det är människor som drabbas.
Jag har inte den ultimata lösningen, och jag vet inte om det här är bäst, men regeringen vågar i alla fall ta tag i problemet.

Läs gärna min artikel på temat på politikerbloggen. http://www.politikerbloggen.se/2010/01/06/25319/

Johannes sa...

Fattar ingenting. Har goda vänner som bor mitt i ett av Värmlands vargrevir. De tar timslånga promenader i skog och mark. Utan skräck och utan vapen! Vad är det för fel på dem, de är 60-åriga damer? Eller - är det andra som skrämmer upp sig själva i onödan? Tänk såhär: trivs ni inte i naturen, som den är, så kanske ni inte ska försöka ändra på den utan på ert eget liv. Finns många trevliga tätorter att flytta till. Där har hundarna trygga rastgårdar där de kan umgås med andra hundar och får det bättre socialt. Jakthundar har tyvärr inte drägliga förhållanden i många fall.