torsdag, oktober 15, 2009

Tror ni att eventuella terrorister har missat debatten om massavlyssning?

Jag gillar idag Johan Norbergs kolumn i metro om FRA. Han formulerar det helt rätt med liknelsen ”Med den nya lagen har regeringen målat läppstift på en gris. Läppstiftet är elegant, men det bestående intrycket är fortfarande det fula trynet.”
Helt rätt! (Kanske inte en världsomvälvande ny liknelse men en bra beskrivning)
Lagen är betydligt bättre med förändringarna men fortfarande en skitlag som man borde gräva ner någonstans.

Visst lagen om signalspaning kanske eventuellt förhindrar terrordåd, om det är synnerligen puckade terrorister som missat debatten om signalspaning i Sverige och ändå väljer att kommunicera under avlyssning. (Förlåt om jag marginaliserar lagens betydelse nu men det är det argumentet som hela tiden motiverar idiotin)

Men det motiverar INTE att brevhemligheten försvinner (om du inte väljer att skicka brev på papper, med posten, eller dyligt analogt vis vill säga), måste säga hejdå till privatlivet och blir avlyssnad trots att du inte misstänks för brott.

Blir dock lite irriterad på den rödgröna röran som är så uppenbart populistiska och bara går på om att de ska riva upp och göra om, men de redovisar inte riktigt hur den nya lagen ska se ut. Måste jag påminna om att det här påfundet kom ifrån socialdemokraterna från början? Och nej, det här är inte ett försök att undfly ansvar. Det var de facto vår regering som tvingade igenom sattyget. Kan bara på gristemat konstatera att socialdemokraternas löften om att göra om blir som att ”köpa grisen i säcken”.


Rubriken ändrad från signalspaning till massavlyssning på begäran/förfrågan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Tror ni att eventuella terrorister har missat debatten om massavlyssning?".

Fixade det där åt dig ;)

Anonym sa...

Om man kan få terrorister att sluta kommunicera via mail eller telefon så är det också ett framsteg, det minskar deras förmåga till samordning.

Anonym sa...

Media har en förmåga att romantisera och grovt övervärdera organiserad brottslighet.

För de som har lite insyn i hur polisen idag arbetar mot t ex: pedofilligor och grov organiserad brottslighet, så står det ställt bortom allt rimligt tvivel att FRA kommer kunna bli ett mycket kraftfullt verktyg.

//Per L

Ingrid sa...

Givetvis underlättar det att bekämpa brottslighet om man vet vad alla invånare kommunicerar om, gör och befinner sig. Jag har aldrig påstått något annat. Teoretiskt sätt skulle det säkert också underlätta om man satte upp kameror överallt i hela Sverige så att allt som någonsin sker filmas. Då kan man direkt sätta dit en person som genomfört ett brott, eller ibland i alla fall. Men rättfärdigar det att man då också bevakar alla människor i allt de gör? Jag tycker inte det, staten ska inte ha full insyn i all kommunikation, särskilt inte om jag inte är misstänkt för ett brott. (ja de har gjort några kosmetiska ändringar men faktum kvarstår) Integriteten är här viktigare än tryggheten.